Maksimalna dobit jedne Yagi antene

Stakiranje 2 antene

Na horizontalnu osu se nanosi duzina YAGI antene (u lambda!). Na vertikalnoj se dobija maksimalno pojacanje koje se od antena te duzine moze da se dobije. Pojacanje izradjene antene moze biti samo MANJE. Ono moze biti sasvim malo manje, ako je antena dobro projektovana ili znatno manje ako seuradi neadekvatno. Ovaj dijagram je jako praktican, lako se moze proveriti dali su podaci o anteni NADUVANI.

Dipoli na gornjim slikama, zbog preglednosti, predstavljaju Yagi antene. Razmaci za stakiranje, Dh i De, zavise od pojacanja antena. Za proracun optimalnog razmaka potrebno je znati ugao zracenja (Beamwidt) u E i H ravni. Razmak za stakiranje, koji se obicno medju amaterima spominje, je t. zv. optimalan razmak, kompromis izmedju mehanike i pojacanja. Razmak moze biti veci od olptimalnog, ali se i pored vise utrosenog materijala i mehanicke nestabilnosti, pojacanje nece mnogo povecati. (Vidi dijagram levo dole).

 

 

Stakiranje 4 antena

Ako se razmaci smanjuju, pojacanje opada, u pocetku sporo ali zatim sve brze. Duge Yagi antene se cesto montiraju na 70% optimalnog razmaka. Na ustrb manjeg gubitka u pojacanju, dobija se cistiji dijagrama zracenja.

Priblizne vrednosti optimalnih razmaka mogu se dobiti iz formule:

Dopt= 57.3 x Lambda/a

gde je Lambda talasna duzina antena a a ugao zracenja

(ugao koji cini pad pojacanja u dijagramu zracenja antene od 3db.)

Za vertikalno stakirane Yagi antene uzima se ugao a u H ravni. Za horizontalno stakiranje ugao a u E ravni.

Za slucaj 4 stakiranih antena (sl. levo), razmaci se racunaju poput onih za dve antene.

Primer:

Treba da se stakiraju dve Yagi od 12el za 144 MHz sa 10 dB dobiti,

ae = 48, Dopte = 57.3 x 2.03 / 48 = 2.42m

ah = 58, Dopth = 57.3 x 2.03 / 58 = 2.00m

Na slici levo prikazana je funkcija promene pojacanja dveju stakiranih Yagi antena kod promene razmaka. Kod optimalnog razmaka ( 1 na apcisi), dobit stakiranih antena je za 2.8 dB veci od jedne. Ako se razmak antena poveca na 1.1 ili cak 1.5 optimalnog razmaka dodatno pojacanje poraste za svega 0.7dB. Ako se optimalan razmak smanjuje, dodatno pojacanje opada, prvo sporije, zatim sve brze.

Iz dijagrama se vidi da mala promena razmaka nije kriticna.

Mnogi kod stakiranja razmak postave na 70% od optimalnog. Dodatno pojacanje ce pri tome neznatno opasti (sa 2.8 dB na 2.2 dB) ali ce dijagram zracenja biti mnogo cistiji, bocni lobovi ce biti smanjeni.